
Frequently Asked Questions About the First Fifteen Minutes 
 
 
Q1:   What is the contractual language concerning being in the building 
fifteen minutes before the opening session? 
 
A:   Section 16.1’s first sentence reads:  All teachers, everyone in the RTA 
bargaining unit, will be in their buildings fifteen (15) minutes before the 
opening (instructional) sessions begin. 
 
 
Q2:   Is that contractual language new? 
 
A:   No, that language is not new. It was negotiated in 1992. 
 
 
Q3:   So what is different now from previous school years? 
 
A:   The District decided, unilaterally, that this year students will be coming off 
buses and into schools for breakfast during the fifteen minutes prior to the 
beginning of instruction. 
 
 
Q4:   On what grounds is the District basing the right to make this 
decision? 
 
A:   The District is basing this decision on their interpretation of a 2014 
arbitration award on School #7 and the District is now applying that award to 
all schools in the RCSD and not just School #7. RTA is challenging the District’s 
interpretation. 
 
 
Q5:    Does this mean that I am now required to come to work 15 minutes 
earlier? 
 
A:    No. Teachers’ reporting time has not changed. 
 
 
Q6:   Are these fifteen minutes unencumbered? 
 
A:   The Public Employment Relations Board (PERB) arbitrator ruled in 2014, 
in an arbitration involving School #7, that these 15 minutes cannot be 
encumbered for instruction or teaching. But that arbitrator also ruled that 
non-instructional duties could be assigned, if needed. 
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Q7:   In the past it was considered preparation time at the elementary 
schools. Is this not true now? 
 
A:   The union’s position is that the first fifteen minutes should, indeed, be 
teachers’ preparation time. But until our challenge to the District’s unilateral 
decision to apply the 2014 School #7 arbitration to all schools is resolved, each 
school should have an agreement between the RTA  Building Committee and 
the school principal on how the students will be accommodated during the 15 
minutes before instruction. Such an agreement would be reviewed and, if 
necessary, adjusted by the Building Committee on an annual basis. 
 
 
Q8:   What are the suggested ways for accommodating students during 
the first 15 minutes? 
 
A:   Both the District and the RTA recommend that the preferred option should 
be to gather students for breakfast in large areas such as the cafeteria. In 
schools with small cafeterias, other large common areas should also be 
utilized.  
 
 
Q9:   What is the advantage to using large common spaces for students’ 
breakfast? 
 
A:   It would require fewer staff members to supervise, it would keep 
classrooms more sanitary, and it would protect teachers’ time to prepare for 
the instructional day. 
 
 
Q10:   Should teachers who have students reporting at the first bell be 
used to supervise students for breakfast? 
 
A:   No. Non-teaching staff (administrators, et al.) should be considered first – 
and especially before teachers whose teaching responsibilities begin at first 
bell. 
 
 
Q11:   What if we like how this has been handled in the past at our school? 
 
A:   Any agreement must still be adopted at the RTA Building Committee. 
Teacher representatives on the RTA Building Committee should caucus with 
their constituents prior to signing off on arrangements. 
 
 
Q12:   Our school’s Building Committee hasn’t been elected yet.  What can 
we do before the first day of school? 
 
A:   The RTA Faculty Rep(s) can make a preliminary tentative plan with the 
school principal for the time between the opening of school and when the RTA 
Building Committee is elected. Then the RTA Building Committee must review 
and determine whether to continue that temporary plan or negotiate changes. 



 
Q13:   What if our Building Committee and principal can’t reach an agreement? 
 
A:   Please contact the RTA Office at that point. We will reach out to the District to 
jointly assist. 
 
 
Q14:   And what about the last 15 minutes at dismissal? Must everyone remain 
for 15 minutes at the end of the day? 
 
A:  No. The contract language says “up to” fifteen minutes after the conclusion of the 
school instructional day. This is to be used only to support the safe dismissal of 
students (which could be less than fifteen minutes). And administrators cannot 
assign any other duties to teachers that are unrelated to students’ dismissal. 
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
 
As already mentioned, we are challenging the District’s decision and will keep 
you informed about the progress of our efforts. We will monitor how this 
unilateral change imposed by the District impacts your working conditions and 
we will update this FAQ document as needed. Meanwhile, if you have additional 
questions, contact your RTA Faculty Representative(s) or contact us directly. 
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